We starten deze dagtrip met een bezoek aan het Philipsmuseum in Eindhoven en later deze dag zullen we een bezoek brengen aan het Klok- en Peelmuseum in Asten.
Het fabriekje in het centrum van Eindhoven, de plaats waar Philips in 1891 begon, is na een grondige renovatie veranderd in het prachtige Philipsmuseum. Voor het gebouw is een imposante glazen galerij gebouwd. Met de renovatie en de zo kenmerkende glazen façade is het fabriekje als het ware in een vitrine gezet. Het oorspronkelijke pand, een rijksmonument, is intact gebleven.
Het gebouw waar het Philipsmuseum in gevestigd is, heeft een rijke historie. Bij binnenkomst wordt u ontvangen met 1 x koffie met een worstenbroodje. De groep wordt opgedeeld voor de rondleiding. Na de rondleiding heeft u nog de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de museumwinkel of vrij rond te lopen in het museum.
Philips museum en Klok- en Peelmuseum in Asten
We starten deze dagtrip met een bezoek aan het Philips Museum in Eindhoven. Hier bezoekt u het museum met een enthousiaste gids en krijgt u antwoord op al uw vragen. Bij binnenkomst wordt u ontvangen met 1 x koffie met een worstenbroodje. Samen met een Philips-expert maakt u daarna kennis met verhalen van meer dan 130 jaar geleden. U kunt kiezen uit de AI-rondleiding die ingaat op het tijdperk van digitalisering en wat dat nu precies inhoudt, of u kunt met een gids door het museum wandelen, terwijl hij of zij meer vertelt over wat u ziet. Na de rondleiding heeft u gelegenheid om een bezoek te brengen aan de winkel of nog even vrij rond te lopen in het museum.
Na uw bezoek aan het Philips Museum gaat u verder naar de volgende activiteit van deze dagtrip. U brengt een bezoek aan het Klok- en Peelmuseum, dat bestaat uit twee collecties. Het gieten van een klok is een ambacht die sinds jaar en dag door mysterie wordt omgeven. Hoe zijn die prachtige klokken uit de torens van de Notre Dame toch gemaakt? In het Klok & Peel Museum leert iedereen klokkengieten. In een authentieke, 19e eeuwse klokkengieterij leert u niet alleen alles over het ambacht, maar u krijgt ook een interactieve uitleg over de oorsprong van de klok. Hoe is de luidklok met haar unieke klanken tot stand gekomen? Tot slot biedt het museum ook nog de grootste collectie luidklokken ter wereld. U kunt klokken bekijken uit alle windstreken.
De tweede collectie van het museum omvat de complete natuur- en cultuurhistorie van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg. Het begint met de ‘onzichtbare natuur’, waaronder een ondergrondse vossenburcht. Daarna volgt ook deze collectie een tijdlijn. In ‘De Peel aan zee’ zijn fossielen en een levensgroot mammoetskelet te zien. De expositie ‘Van Peelmoeras tot nationaal park’ toont de rijke flora en fauna van het gebied. In ‘De bewoonde Peel’ staan de cultuur en de mens centraal, waaronder de in De Peel gevonden Gouden Helm.